OmniaNatura


Kako sam starija sve više obraćam pažnju na prirodne proizvode, zdravu ishranu, zdraviji način života koliko je to moguće. Postajem sve veći ljubitelj prirodnih kremica, melema, sapuna i svih ostalih proizvoda za tijelo.
Prije nekoliko mjeseci, imala sam sreće i osvojila divan poklon paket kod drage ZipaThis. U pitanju je bio poklon paket OmniaNatura proizvoda. OmniaNatura je, naš, bosanskohercegovački brend, i zato sam se posebno veselila isprobavanju proizvoda, volim podržavati trud naših proizvođaca.

OmniaNatura se bavi organskom proizvodnjom bilja koje se koristi kao osnova za kreiranje visokokvalitetnih proizvoda. Sve naše biljke su uzgajane u skladu sa najvišim svjetskim standardima organske proizvodnje, a naši proizvodi su bazirani isključivo na biljnoj bazi i nemaju životinjskih sastojaka. 

Naši proizvodi su bez hemikalija, bez životinjskih sastojaka, bez mineralnih ulja, bez genetski-modificiranih sastojaka, bez konzervansa, bez alkohola i ne testiraju se na životinjama.

OmniaNatura proizvode kontrolišu akreditovane laboratorije u Bosni i Hercegovini.

Oni u svojoj ponudi imaju esencijalna ulja, cvjetne vodice, soli za kupanje, biljne sapune, te kreme.

Ja sam dobila:
- biljni sapun sa matičnjakom
- biljni sapun sa smiljem
- biljni sapun sa lavandom
- sol za kupanje sa smiljem
- cvjetnu vodicu lavande

Proizvodi su stigli u kartonskoj kutiji, bili su upakovani u posebne papirne vrečice, dodatno zaštičeni tako da se ništa nije moglo oštetiti. Volim kad neko obrati pažnju i dobro upakuje da se slučajno ne bi nešto polomilo :)

Počet ću sa sapunima, jer sam njih prve isprobala.

Biljni sapun sa matičnjakom


Iz OmniNatura kažu: Idealan za bebe i trudnice. Blag i protuupalan. Sastoji se od bademovog ulja, kokosovog ulja, maslinovog ulja, palminog ulja, suncokretovog ulja, eteričnog ulja limuna, cvjetne vodice matičnjaka, herbe matičnjaka i natrijum hidroksida. Dermatološki testirano. Nije testirano na životinjama. Primjeren za njegu osjetljive kože.


Moja koža lica je normalna, nije posebno osjetljiva niti sklona alergijama niti bubuljicama. Koža tijela normalna ka suhoj.

Sapun sa matičnjakom sam koristila za lice. Umivala sam lice njime ujutru i navečer. 
Prva dva dana, ovaj sapun mi je isušivao i zatezao kožu lica i nisam bila sigurna da li ću ga nastaviti koristiti pa sam zamolila mamu da ga isproba i ona. Njena koža lica je normalna, nije sklona bubuljicama, ali je osjetljiva i sklona alergijama. Ona je bila zadovoljna, nije imala nikakve reakcije na sapun i nije joj zatezao kožu kao meni. Onda sam mu ja ponovo dala priliku, nakon par dana njenog testiranja. I pokazao se potpuno drugačijim, nije mi isušivao niti zatezao kožu. Normalno se ponašao, kao i ostale umivalice koje volim i koristim. Ne znam šta se desilo, da li je mojoj koži bilo potrebno da se navikne malo da prirodni proizvod poslije gelova kojeg sam prije ovog sapuna koristila, stvarno ne znam, ali mi je drago što mi sapun odgovara :D Nisam primjetila neku njegu kod ovog sapuna, samo mi lijepo opere lice, bude mekano i nježno. Ja uvijek poslije svakog umivanja nanesem kremu na lice, navika :) Miris je blaži nego kod sapuna sa lavandom ili smiljem, prirodan, meni nije baš ugodan, ne volim ja te prirodne mirise, ali je bitno da nije jak i da se ne zadržava na koži. Ostavila sam sebi ovaj sapun, navikla sam se na njega, više miris i ne osjetim, mislim da mi je i lice zahvalno što ga ne tretiram hemijom :D Cijena ovog sapuna je 5.00 KM, za 75 grama.

Biljni sapun sa lavandom


Za sapun sa lavandom, OmniaNatura kažu: Idealan za cijelu porodicu. Umirujući i osvježavajući. Sastoji se od bademovog ulja, kokosovog ulja, maslinovog ulja, palminog ulja, suncokretovog ulja, eteričnog ulja lavande, cvjetne vodice lavande, cvijeta lavande i natrijum hidroksida. Dermatološki testirano. Nije testirano na životinjama. Primjeren za njegu osjetljive i oštećene kože.


Sapun sa lavandom mi se najmanje svidjeo kad sam dobila paketić. Zbog mirisa. Nisam osoba koja voli miris lavande i uvijek sam se čudila kako nekoga može taj miris opustiti :D Nisam znala da li ću ga koristiti ili proslijediti mami, ali ipak sam odlučila da ga pobam jer sam prije koristila cvjetnu vodicu lavande koja mi nije smetala zbog mirisa, nije se dugo zadržavao. Odmah ću reći da se nisam pokajala jer mi ovaj sapun, od sva tri koja sam dobila, najviše odgovara. Nije mi isušivao kožu, miris se ne zadržava dugo na licu, ne pecka za oči. Ko i kod predhodnog sapuna, ni kod ovog nisam primjetila njegu, samo dobro očisti lice i ostavi kožu lijepom. Čvršći je od ovog sa matičnjakom, nije se ni jedan izlomio, ali s matičnjakom je nekako ljigav haha nemam pojma kako da kažem ali skontat ćete me sigurno :D Ovaj sa lavandom je čvrst i u istom obliku kao i kad je bio nov. I ovaj sam ostavila sebi za lice :)

Biljni sapun sa smiljem



Idealan za osobe sa zrelom i suhom kožom. Revitalizira i regeneriše. Sastoji se od bademovog ulja, kokosovog ulja, maslinovog ulja, palminog ulja, suncokretovog ulja, eteričnog ulja smilja, cvjetne vodice smilja, cvijeta smilja i natrijum hidroksida. Dermatološki testirano. Nije testirano na životinjama. Primjeren za njegu suhe i iritirane kože.


Za kraj, tu je biljni sapun sa smiljem. Ovo je prvi put da sam se susrela sa smiljem i mogu samo reči da ima jak miris koji se mom nosiću nikako ne sviđa. Jedino kod ovog sapuna se miris zadržavao na koži, ne dugo, ali dovoljno da meni smeta, dok moja mama nije imala problema s tim. Mojoj koži odgovara kao i predhodna dva, ne isušuje, čvrst je, odlično očisti kožu, ali je moj problem jak miris. Njega ću proslijediti mami jer njoj miris ne smeta, kaže da joj je normalan kao i kod ostala dva..

Sol za kupanje sa smiljem


Evo ga, opet smilje :) Ne, nisam ovu sol koristila za kupanje, to jest za kupku jer nemam običaj praviti kupku sa soli, tako da ovo koristim na drugim način. Koristim je kao kupku za stopala .


Miris nije isti kao kod sapuna. Mnogo je ljepši i prijatniji. Mislim da mi kod sapuna smeta eterično ulje smilja, da mi je zbog toga tako jak miris. Sol sadrži samo morsku krupnu sol i cvjetove smilja iz organskog uzgoja i ne miriše tako loše :)  U toplu vodu dodam sol, pripremim piling, nađem film ili nešto za čitanje i onda uživam, s edim sve dok se voda ne ohladi, zatim dalje njegujem stopala. Za ovakvu njegu sol mi je odlična. Cijena je 4 KM.


Cvjetna vodica lavande



Destiliran od cvjetova lavande, ovaj odlični toner sadrži biljne komponente lavande manje iritativne nego eterična ulja. Cvjetna vodica lavande ima jake regenerativne efekte na oštećenu ili osjetljivu kožu sa opuštajućim, osvježavajućim i umirujućim efektima. Također posjeduje fantastična anti-mikrobna svojstva, pomaže kod prištića, uboda insekata, i blagih opekotina pružajući umirujuće olakšanje. Cvjetna vodica lavande se koristi kao sprej za lice i vrat. Lavanda pomaže kod mirnog sna, a to je posebno važno za djecu i bebe. Odaberite jedan od naših posebnih mirisa i odmah se prebacite u cvjetni svijet čuda.



Ovo je moja prva cijetna vodica. Nisam ih do sad koristila, mada sam ih uvijek imala na kraju liste želja kao podsjetnik da trebam isprobati to čudo, ali kad god sam je i našla uvijek su bile od ruže, a ja ne podnosim miris ruže u ovakvom obliku, niti u sapunima, gelovima.

Ovu vodicu sam prvi put koristila kada mi je malo izgorio vrat od sunca, a u tom trenutku nisam imala ništa drugo za namazati, pa sam onako samo 2-3 puta pošricala ovu vodicu, neočekujući da će mi pomoći. Nakon pola sata primjetila sam da je crvenilo slabije, pa sam opet našpricala po vratu i nakon sat-dva crvenilo se povuklo. Baš sam bila iznenađena. Sreća pa poslije toga nisam ponovo pocrvenila od sunca pa nisam ponovo ni testirala vodicu u tu svrhu, bitno je da mi je prvi put puno i brzo pomogla. Dalje sam je nastavia koristiti poslije umivanja sapunima pomenutim iznad, ili onako kad se umijem samo vodom preko dana da se rashladim, usput malo špricnem i ove vodice . Nemam određeno vrijeme kada je koristim, uvijek je onako usput. Često je koristim i prije nanošenja kreme, da dodatno osvježi kožu. Rjeđe je koristim kao tonik, to jest nakvasim blaznicu i njome pređem preko cijelog lica. Lakše mi je ovako samo špricnuti 2-3 puta i sačekati da se fino upije. Imam blago crvenilo na obrazima i ova vodica mi je pomogla da to crvenilo bude manje vidljivo. Ne pruža hidrataciju, bar ja nisam ništa primjetila, ali lijepo osvježi i umiri kožu lica i vrata. Miris nije puno jak, ne zadržava se dugo na koži i uopšte mi ne smeta. Volim ovu vodicu :)
Cijena je 6 KM za 100 ml.


Da li ste koristile OmniaNatura proizvode?

Hvala na čitanju <3

2 komentara

  1. I meni je miris smilja veoma jak, neugodan, daleko više mi se sviđa lavanda :)
    Da li si probala sapun za pranje kistova? Tako brzo obavi posao! Dijelila sam na dva dijela - pola za lice (jednostavnije koristiti), pola za ruke i na kraju je ovaj za ruke završio za kistove :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I meni se više sviđa lavanda :) Joj nije mi palo na pamet da ih probam za pranje kistova :D Hvala na prijedlogu, probat cu sutra oprati s ovim sa smiljem ili maticnjakom, vidjet cu :D

      Izbriši