Kako popraviti polomljeno rumenilo?!


Prije nekoliko dana stiglo mi je rumenilo u stanju kakvo vidite na fotografiji... I ovo je prvi put da se nešto ovako desi, do sad su mi proizvodi uvijek stizali dobro zaštićeni i baš sam se razočarala kad sam vidjela da je rumenilo potpuno uništeno. 
Prvo sam dobro očistila ostale proizvode jer je sve bilo prljavo, a onda na youtubu pronašla tutorial kako popraviti polomljeno rumenilo, puder ili sjenilo. Budući da je ovo prvi put da se nešto ovako desilo, odlučila sam slikati sve i podijeliti i sa vama kako sam, gledajući taj tutorijal, i ja popravila svoje jadno rumenilo. Djevojka koju sam ja gledala napomenula je da ovo ne vrijedi za mineralne pudere tj praškaste proizvode, ne znam da li je istina, ali eto da vam prenesem i tu informaciju :)
Dakle za popravak mi je bio potreban alkohol, nešto čime ću usitniti rumenilo i nešto čime ću ga pritisnuti malo. Ja sam uzela ovu spravicu za sređivanje kožice oko noktiju, ostatak neke polomljene četkice koja ima okruglo dno. Uzela sam 90% alkohol, 50 ml, i platila sam 1,80 KM u apoteci. To je bilo najmanje što sam mogla uzeti :)



Ispod rumenila sam stavila papir da ne bih isprljala cijeli sto. Lagano sam prvo usitnila sve krupnije dijelove i povadila dio rumenila koji je ostao sa strane i u čoškovima. Zatim sam okrenula ovu spravicu i još bolje usitnila sve komadiće rumenila. Da bih bila sigurna da mi nije ostao ni jedan grumenčić, uzela sam staru polomljenu četkicu i još malo pritiskala da se sve pretvori u prah. Napominjem da sam prije svega ovoga i četkicu i ovu spravicu za nokte dobro prebrisala alkoholom zbog dezinfekcije. Kad sam sve dobro izmrvila i bila sigurna da nije ostalo više komadića, uzela sam čistu četkicu i vatila unutra ono što se rasulo po pakovanju.


Zatim sam polako dodavala po par kapljica alkohola. Moja bočica ima onaj mali otvor gdje izlazi kap po kap tako da nisam morala presipati i puno paziti, polako je izlazila kap po kap i tako nisam mogla pretjerati sa alkoholom. Potrebno je postepeno dodavati po par kapi i mješati.


Potrebno je mješati i dodavati alkohol sve dok se ne dobije kao neka pasta. 
Onda sam polako rasporedila smjesu po čitavoj posudici, potrudila sam se da koliko toliko lijepo izgleda :D


Onda sam rumenilo prekrila čistom maramicom i polako nježno četkicom pritiskala da pokupim višak alkohola i da se smjesa lijepo rasporedi. Ne treba jako pritiskati! Ovdje je dobro naći nešto istog oblika i veličine kao i rumenilo, puder ili sjenilo koje se popravlja, jer onda puno ljepše izgleda i bude ravna površina. Pošto je kod mene rumenilo kockasto, nisam uspjela naći nešto što će odgovarati pa sam se snašla ovako.


Na fotografiji iznad se vidi da nisam dobro oblikovala čoškove jer je dno četkice okuglo i ravno, pa sam onda stavila novu maramicu i lagano prstima dodirujući pokušala izravnati i srediti koliko sam mogla.... Promijenila sam tri maramice dok nisam pokupila višak alkohola. Ne treba maramica biti ni potpuno suha, ali višak se treba pokupiti. Tek sam sinoć na nekom drugom videu vidjela da treba ostaviti oko sat vremena rumenilo da odstoji, pa tek onda stavljati maramicu i pritiskati ga, ali mislim i da moje ovako dobro izgleda i nije mi se lijepila pasta za maramicu.


Na kraju je to izgledalo kao na fotografijama ispod :)
Ostavila sam ga otvorenog 24 sata da se lijepo osuši i da ispari alkohol.
Primjetit ćete da je boja rumenila drugačija na početku i na kraju procesa, ali to je zbog toga što je ovo trebalo biti multi blush i sadržavalo je bijele, roze, tamnije roze i smeđkaste nijanse, pa kad se sve pomješalo ispalo je ovako... Druge djevojke kažu da se nijansa rumenila, pudera i sjenila ne promjeni, sve ostane isto... Bude malo tamnije dok je mokro, ali kad se osuši preko noći postane iste boje kao i kad je bilo cijelo :D
Ja sam jako zadovoljna kako je na kraju ispalo, prvi je put i nadam se i poslednji da sam ovo morala raditi :D 
Na zadnjoj fotografiji ispod, pokušala sam uslikati i sitni šimer u rumenilu.


Rumenilo se danas osušilo, lijepo izgleda, nijansa je ostala kao na fotogafiji iznad, fino se nanosi i prstom i četkicom i ne trusi se za sad :)

Nadam se da sam lijepo sve objasnila, pokušala sam što više poskupak prikazati fotografijama.
Nadam se da vam nikad neće zatrebati ovo, ali eto za svaki slučaj dobro je znati da postoji mogućnost da se spasi neki proizvod ako je ispao i polomio se :)

Hvala vam na čitanju, 
pozdrav <3

Broj komentara: 14

  1. Korisno, jako. :) I meni je jedna prelepa Sigma senka stigla polomljena i nikako da je povratim u život. :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Joj bas steta za sjenilo, pokusaj je popraviti na ovaj nacin, ne oduzima puno vremena, a imat ces novo sjenilo :D

      Izbriši
  2. Spasila si gaaaaaaaaaa ^_^ Ovo super izgleda i korak po korak je opisano, sad znam gdje ću se vratiti kad polomim šta da vidim kako popraviti :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. jesaaaam :D samo sto vise nije multi ahahah :D ali fino izgleda opet, nije lose :D Nadam se da ti nece trebati ovaj post :D

      Izbriši
  3. Odgovori
    1. drago mi je sto si i ti uspjela spasiti polomljen proizvod :D

      Izbriši
  4. Juce mi se polomio puder u kamenu i evo danas kupujem alkohol da probam kako ce ovaj trik da funkcionise i hocu li i ja biti uspesna u spasavanju proizvoda.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. nadam se da ce uspjeti i kod tebe, pogledaj malo i na youtube tutorijale, lakse je opet kad se gleda video :D

      Izbriši
  5. Gdje mi je bio ovaj tutorial kada mi+je s iHerba stiglo uništeno elf rumenilo? :) moram ti reći da mi je nijansa ovako pomiješana krasna.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ajoj bas mi je zao sto tad nisi znala za ovaj metod... ako si sacuvala rumenilo brzo ga popravi i uzivaj :D jeste, ispala je lijepa nijansa, samo jos uvijek nisam tesirala rumenilo, pa vidjet cemo koliko se izdrzati na obrazima :)

      Izbriši
  6. Gledala sam razne tutorijale na ovu temu a sad prvi put na slikama vidim kako to izgleda :) Odlično si se snašla i odlična je metoda, nadam se da neću imati razloga da je koristim :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zadovoljna sam kako je ispalo prvi put, nadam se da necu vise ovo trebati, a nadam se da i tebi nece trebati :D

      Izbriši
  7. Ovo je super način za spašavanje rumenila, senki i pudera. Ja sam spasila jednu senku kada sam probala ovaj trik, jako je efikasan i dobar! ♥

    Novi post: sandrin-kutak.blogspot.com

    OdgovoriIzbriši