Čokoladna torta


Za danas jedan malo drugačiji post :)
Nisam veliki ljubitelj kolača, više volim pojesti neku čokoladu ili keks, pa zbog toga rijetko i spremam torte i kolače. To je više mamin posao, dok ja više volim slana jela praviti :) Juče sam pravila jednu laganu torticu pa sam se sjetila da to mogu i s vama podijeliti. Prije par dana sam pisala sa jednom čitateljicom o receptima i u pola pripreme torte sjetila sam se nje pa tako i posta :D Odmah se želim izvinuti na fotografijama, ali kasno sam se sjetila da mogu slikati za blog, pa nisam uslikala proizvode koje sam koristila, zato ću se potruditi sve detaljno objasniti :D
 Ova tortica nije puno slatka i vrlo je lagana za napravit.
Također je i vrlo jeftina :D Ako nikada niste pravile torte, ovu možete vrlo lako napraviti same :) Potrebno je malo više vremena za pripremu, ali ako nemate vremena kore svakako možete zamjeniti keksom. 
Peku se 4 tanke kore, svaka po 15 minuta, Pa zato kažem ako nemate toliko vremena, jer se torta i drži u frižideru 2 sata prije ukrašavanja, onda možete kupiti petit keks i samo začas napraviti fil, pa dobijete keks tortu. Ja sam par puta pravila i tako i super bude :) Možete dodati i višnje ili neko drugo voće, također bude odlično. Ja sam prošli put probala sa zamrznutim višnjama i bila je predobra :D
Pa da pređemo na recept :)

Za četiri tanke kore potrebno je:
6 jaja
6 kašika šećera
4 kašike brašna
3 kašike kakao praha

Fil:
8 dl mlijeka
2 pudinga od čokolade
6 kašika šećera
250 gr margarina
100 gr šećera u prahu
100 gr čokolade (ja ne volim čokoladu za kolače, pa stavim mliječnu Milka čokoladu od 80 grama)

+ 200 ml slatke pavlake (ja koristim Polimark šlag krem, plavi)
+ šlag za dekoraciju...
*Ja uzmem Polimark šlag krem od 500 ml, i onda odprilike stavljam na kore, a ono što mi ostane ostavim u frižider i kasnije njime ukrasim tortu kad se ona stisne/stege kako god se kaže uglavnom odstoji 2 sata u frižideru :D Klik na roza slova za sliku tog Polimark šlaga :)

Ova torta se pravi u kalupu za pečenje. Potrebno je izrezati 4 kruga od papira za pečenje, ili kakav već kalup koristite, uglavnom treba pažljivo isjeći da bi kore bile jednake. Torta se i filuje u kalupu.

Postupak:

Kore:

Odoviti žumanjke od bjelanaca. Umutiti bjelance sa 6 kašika šećera. Kada se dobije bijeli šlag, gust, dodati žumanjke i nastaviti mutiti mikserom. U drugu posudicu staviti 4 kašike brašna, u vrh pune, i 3 kašike kakaa i to dobro izmješati kašikom. Ja brašna stavim onako u vrh pune kašike, ne znam kako objasniti, onako kao brdo na kašiki da bude hahaha dok kakaa stavim 3 ravne kašike. 
Zatim se u mikserom umućenu smjesu doda ovo brašno i kakao i onda se mješa pooolako lagano skroz onom ručnom mutilicom, ne znam kako se to zove, ali mislim da znate na šta mislim :D 
Polako se mješa da bi smjesta ostala lagana i vazdušasta, nemojte to raditi s mikserom jer neće valjati kore.
Zatim se ta smjesa podijeli na 4 jednaka dijela. Ja sam malo smotana kad nešto treba tako podijeliti od oka, pa ja uzmem 4 zdjelice i kašikom polako vadim smjesnu, jednu po jednu kašiku u svaku zdjelicu :D I pored toga mi kore ne budu baš iste debljine jer je smjesa vazdušasta i lagana, pa se malkice slegne dok se prve kore peku.
U kalup stavim papir za pečenje, a zatim polako smjesu rasporedim po papiru da bude jednaka i ne idem do rubova kalupa. Lagana je smjesa pa se lako može napraviti oblik,
Kore se peku na 180 stepeni, po 15 minuta. Opet sve zavisi od vašeg šporeta.
Kako se koja kora ispeče vaditi je na krpu i skidati papir za pečenje, lakše ide dok su kore tople, nego kad se ohlade.


Kora treba biti iste boje kao ova smjesa u rozoj zdjelici, ne znam zašto je meni samo ova prva ispala svjetlija :D

Fil:

Ja prvo skuham puding, prije pečenja kora, prije ičega, jer mu je potrebno više vremena da se ohladi.
Postupak:
2 pudinga od čokolade i 6 kašika šećera umutiti sa 2dl mlijeka. Onda to skuhati u 6dl mlijeka. U topao puding dodati čokoladu izlomljenu u kockice i mješati dok se čokolada ne istopi u pudingu. Pazite da vam ne zagori puding :P
To ostaviti da se hladi.
U dublju posudu (zdjelu) staviti čitav margarin koji je stojao na sobnoj temperaturi, dobro ga umutiti mikserom pa dodati 100 gr šećera u prahu i opet mutiti. Kada se sve lijepo sjedini, postepeno dodavati ohlađen puding i mutiti, mutiti i mutiti mikserom :D 


U posebnoj posudi umutiti šlag krem (slatku pavlaku). Eh sad zavisi od vas da li ćete uzeti samo 200 ml, pa uzeti neku drugu šlag kremu za ukrašavanje ili ćete nečim drugim ukrasiti tortu, sve je do do vas :) Kako sam već a početku napisala, ja uzmem Polimark šlag krem od 500 ml i umutim sve odjednom.


Filovanje torte:

Fil podijeliti na 3 jednaka dijela. Šlag podijeliti na 3 dijela, ili ako ste se odlučili za veću količinu kao ja, onda stavljati otprilike šlaga na kore, oko 3-4 kašike.
U kalup za tortu (u kojem ste pekli kore) staviti jednu koru (naopako je okrenuti) pa namazati koru šlagom i onda staviti dio fila. Preko fila staviti koru(uvijek naopako okrenuti koru), poprskati koru mlijekom, ali samo malo, par kapljica, staviti šlag, pa drugi dio fila. Staviti treću koru, opet malo mlijekom poprskati, staviti šlag pa ostatak fila. Zatim staviti i zadnju koru. Ja ne nanosim fil i šlag do rubova kalupa, nego onako kako sam i kore pravila, jer se tako ništa neće zalijepiti za kalup, sve će ostati na svom mjestu.
Ostaviti u frižider 2 sata da se sve stegne, stisne, ohladi :D


Poslije 2 sata na kalup pažljivo staviti zvono za tortu ili na šta već želite staviti staviti tortu i zatim sve zajedno okrenuti (izvrnuti) pažljivo. Skinuti kalup i polako odstraniti onaj ravni dio kalupa jer se za njega uvijek zalijepi ona odozgo kao korica od kore :D


Tortu ukrasiti po želji. Ja je ukrasim onim šlagom što mi je ostao, samo ga treba ostaviti u frižider, ali pazite da vam u frižideru nema neko meso ili neki mliječni proizvodi, da šlag ne povuče miris od njih. Možete je ukrasiti i fondanom, ali ja sam običnu napravila, samo ovako stavila šlag, malo je napravila čupavu i odozgo narendala mlijećnu čokoladu i to je to. Nije ni za kakav poseban događaj tako da mi se nije dalo ukrašavati i mučiti se, dosta je ovako :D


I to je to tortica je gotova :)
Nadam se da ćete isprobati ovaj recept i da ćete biti zadovoljne :) Stvarno je jednostavna i lagana, a ukusna :)


Da li vam se sviđaju ovakvi postovi, ili da se ipak držim samo recenzija kao do sad? :D

Hvala vam na čitanju, šaljem vam puno pozdrava,
uživajte u ovom divnom novembru <3

Broj komentara: 16

  1. Wow ja bih je ostavila bez slaga ili samo stavila slag na vrh. Cini mi se da je ukusna, pin sam je nadam se da cu je stici napraviti :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. i ja sam razmisljala da je ostavim tako bez slaga, bas lijepo izgeda :D ako napravis javi kakva je :)

      Izbriši
  2. Dobra je :D Dobro izgleda. Ja uživam kuhati svu vrstu hrane i kolače i slano.. Više volim jesti slano doduše, al kad su slatkiši u pitanju više volim kolač nego čokoladu :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ja ne volim toliko spremati slatko, draze mi je slano jer slano vise volim i jesti, kao i ti :D

      Izbriši
  3. Super izgleda a i zvuci odlicno. :) Mene bi mrzelo da pecem 4 kore pa bi verovatno ispekla jednu pa podelila na 3-4 dela. :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. i ja sam razmisljala o tome, ali ne znam da li bi se unutra lijepo ispekla, mozda ispeci dvije pa ih presjeci :D

      Izbriši
  4. Odlično izgleda. Kopirala sam recept pa ću pokušati napraviti :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Još nisam ni doručkovala a kliknuh da pročitam, mljac, mljac, deluje ukusno koliko i lepo izgleda!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. i jeste ukusna, nije puno slatka pa vecini odgovara ukus :)

      Izbriši
  6. Prvo pohvale od mene zato sto volis da spremas, tj kuvas, ja nazalost nisam taj tip ali trudim se da to promenim :D. Torta izgleda odlicno, verovatno je i ukusna :), i pozdravljam ovu vrstu posta, samo nastavi tako ! Kristina

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala draga Kristina :) ja volim kuhati, opusta me to, a i navikla sam se kako sam vise kuci pa kuham skoro svaki dan :) i hvala za podrsku, vjerovatno ce biti ovako neki recepti s vremena na vrijeme :)

      Izbriši
  7. Ojjjjj tacno mi otvori apetit :D Morat cu ovo pokusati, bas si sve detaljno objasnila... Pisi cesce ovakve postove... Ubaci i pokoji slani receptic :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. pokusaj, jednostavna je, jeftina, a vrlo ukusna :D potrudit cu se da pisem i d nesto slano zanimljivo ubacim :D

      Izbriši
  8. Krenula mi je voda na usta i reći ću samo njam njam, iako ne jedem slatko, torte i kolače naročito, verujem da bih morala da probam barem zalogaj :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. vjerujem da bi ti se svidjela tortica jer nije puno slatka, i kad se dobro ohladi u frizideru onako je osvjezavajuca malo :)

      Izbriši